Használtautó-index 2016. 4. negyedév

Megtört a használtautó-piac lendülete az első három hónapban

Közel kétéves lendületes emelkedést követően 2015 első negyedévében megszakadt a Használtautó-index növekedési trendje: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám 134,4-ről 122,8 százalékra, a tavaly félévi szintre esett vissza. Az index előző negyedévhez képest történő visszaesését két tényezőnek köszönhetjük: egyrészt mintegy 3 százalékkal csökkent az eladott autók mennyisége, másrészt 5,7 százalékkal lett alacsonyabb az átlagár, ami a tavaly év eleji szintnek felel meg.
„Ha az előző év azonos időszakához viszonyítjuk az aktuális számokat, korántsem olyan borús a kép – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője. – Az eladott használt autók mennyisége 2014 első negyedévéhez képest több mint 8 százalékkal bővült, és ezzel párhuzamosan 113-ról 122 százalékra változott a Használtautó-index értéke is. A piacon gazdát cserélő autók száma várhatóan az év egészében is meghaladja majd a tavalyi mértéket, ennek ellenére a korábbi növekedési ütemtől valószínűleg egy időre el kell búcsúznunk: negatív jel például, hogy az utánpótlást jelentő újautópiacon márciusban év/év alapon mindössze 2 százalékos volt a bővülés.”
  Felpezsdült a használtautó-piac 2014-ben
  Megtört a használtautó-piac lendülete az első három hónapban. Négypontos csökkenéssel zárta a negyedévet az új Használtautó-index